Eelco Kooiker

Reeds op jonge leeftijd kreeg Eelco Kooiker zijn eerste orgellessen van zijn vader. Op zijn 11e jaar maakte hij de overstap naar clavecimbel en kreeg hij les van Kya Hengstmangers.

Hij nam vier keer deel aan het tweejaarlijks gehouden Haarlemse clavecimbelconcours waar hij zowel in 1999 als in 2003 als 2e eindigde. Ook deed hij als actief deelnemer mee aan diverse workshops van de Stichting Clavecimbel Genootschap Nederland.

In 2001 studeerde hij af aan de Hogeschool van Utrecht in de richting fijnmechanische techniek en vervolgde hij zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven waar hij in november 2005 afstudeerde. Naast zijn studie volgde hij orgellessen bij Ruud Huijbregts en begon hij in 2003 aan zijn studie clavecimbel aan het Brabants Conservatorium bij Remy Syrier, waar hij in 2007 eindexamen in deed. Eelco speelt regelmatig mee in (gelegenheids)ensembles, op festivals waaronder het Oude Muziek Festival Hoorn en hij werkte samen met o.a. Erik van Nevel, Jan Joost van Elburg, Arjan van Baest en Olard Derks. Sinds 2019 is hij als organist verbonden aan de Agnus Dei kerk in Waalre.

Eelco volgde daarnaast zanglessen bij Ludy Vrijdag, nam deel aan diverse cursussen en stages van o.a. Cappela Pratensis en Musica in binnen en buitenland en neemt als clavecinist en zanger regelmatig deel aan projecten van het Ariosto Ensemble.

In 2009 richtte hij Ensemble Joyeux op wat zich toelegt op het uitvoeren van Franse barokmuziek waarbij zoveel als mogelijk uit de oorspronkelijke notaties wordt gespeeld. Samen met Martijn Verbrugh (viola da gamba, barokcello) richtte Eelco het continuo ensemble Profondamente op wat regelmatig kamerkoren, vocale ensembles en solisten begeleid alsmede eigen programma's programmeerd.

Eelco is in het bezit van diverse instrumenten waaronder een uniek pedaalclavecimbel.

Hamburg 1728
La Perfection de la musique
De Passie van Profondamente
Italiaanse meesters uit de barok
Vae Soli
Van treuren & troost
Wie liegt die Stadt so wüste