Het erfgoed van Petrus Alamire

Programma

We weten niet wanneer Petrus Imhoff (zijn oorspronkelijke naam) is geboren. Dat moet tussen 1470 en 1475 zijn geweest. Hij is in elk geval van Duitse oorsprong: uit Neurenberg. De Imhoffs waren een vooraanstaande familie; zij hadden contacten in de Lage Landen, speciaal in Antwerpen.

Daar komt (in 1505) de naam Imhove voor, vanaf 1516 in andere bronnen Van den Hove; deze namen willen duiden op een Vlaamse oorsprong. Hij is in deze periode geregistreerd als broeder van de Illustre Vrouwe Broederschap in 's Hertogenbosch, toenmalig een belangrijk cultureel centrum. In zijn eerste publicatie ten behoeve van de Broederschap blijkt ondubbelzinnig zijn Duitse afkomst. Petrus noemt zich dan Alamire: A - la - mi - re, de noten a - a' in het toenmalige hexacord notensysteem.
Zijn lidmaatschap van deze Broederschap is een eerste signaal dat hij zich heeft gevestigd in de Lage Landen. Waarschijnlijk verhuisde hij van Neurenberg naar Antwerpen (met in zijn bezit een aantal bekende composities). Mede door de uitstekende contacten tussen de Lieve Vrouwe Broederschap van Antwerpen en 's Hertogenbosch vestigde hij zich in 1496 in deze laatste stad. Het is ook duidelijk dat hij in de kathedraal als zanger functioneerde.
De centra Antwerpen en 's Hertogenbosch onderhielden goede contacten met de Bourgondische Hofkapel. Alamire had ongetwijfeld ook contacten met de 'nieuwe muziek' van Pierre de la Rue in Mechelen, waar Margaretha van Oostenrijk resideerde, en anderen. We spreken dan over het jaar 1499. Vier jaar later vinden we Petrus Alamire aan het hof van Philips de Schone. In 1505 vertoeft hij in Antwerpen, waar hij samen met Kathlijne Vander Meeren een huis koopt.
In 1508 wordt hij aangesteld aan het hof van aartshertog Karel (V). Hij is vanaf dat jaar tot 1517 lid van de kapel van deze heerser. In deze periode maakt hij twee perkamenten boeken, een voor de keizer, de andere voor Margaretha, de voogdes van Karel V. het is vrijwel zeker dat hij aan dit hof functioneerde als kopiist en als zanger.
Naast zijn activiteiten aan dit hof in Mechelen kopieerde Petrus Alamire voor anderen, met name in Antwerpen waar hij zijn carrière begon. Tussen 1512 en 1520 produceerde hij verschillende gecalligrafeerde koorboeken, vaak prachtig getekend, met missen, motetten en chansons.

Bezetting

Sopraan: Pia Wirtgen, Jojanneke Nijdam, Monique Koop, Marlies Hesseling
Alt: Relinde Janssen, Oda Buijs
Tenor: Ludy Vrijdag, Maarten Kuijpers, Martijn Verbrugh, Eelco Kooiker, Kees Klok
Bas: Kees Doevendans, Hans van der Ven, Paul Fischer

Sascha Mommertz, Evelien Wolting (blokfluiten)
Martijn Verbrugh (viola da gamba)
Eelco Kooiker (clavecimbel)

Artistieke leiding: Renée Kartodirdjo

Concerten

november 2016
zaterdag 19 - Servatiuskerk, Boerdonk
zondag 20 - Lambertuskerk, Raamsdonk

december 2016
zondag 11 -  Elzenveldkapel, Antwerpen (B)

januari 2017
zondag 22 - Mariadalkapel, Roosendaal
zondag 29 - H. Anthonius abt, St. Anthonis

februari 2017
zaterdag 11 - St. Chatrinakerk, Eindhoven