Henry VIII

Programma

Aan het Engelse hof van de laat 15e/begin 16e eeuw werd, in die tijd niet ongebruikelijk, veel gemusiceerd. In dit programma is dan ook de centrale figuur de - nog steeds - veelbesproken Henry VIII (1491-1547). Tijdens zijn flamboyante en roerig amoureuze leven werd aan zijn hof, zo verhalen ons vele bronnen, veelvuldig gemusiceerd, geacteerd, gedanst.

Het programma bevat wereldlijke en geestelijke muziek uit de periode van Henry VIII, specifiek zelfs van de eerste 10 tot 15 jaren van zijn regeerperiode. Het programma bevat instrumentale, vocale en gecombineerde composities van componisten als Browne, Cornysh, Fayrfax, van Gizeghem, Cowper en Févin.

Het geheel wordt uitgevoerd door 13 zangers, 2 blokfluitisten, 2 gambisten, 1 luitist en 1 virginalist.

De wereldlijke muziek bestaat uit vocale, vocaal-instrumentale en instrumentale, 3- tot 5-stemmige composities. De geestelijke muziek betreft 3 grote werken uit het Eton Choir Book en Lambeth Choir Book voor 5 en 6 stemmen. De vocale werken uit het Eton en Lambeth Choir Book zijn met Latijnse tekst. In de concerten worden de werken uitgevoerd vanuit de oorspronkelijke notatie, gezongen vanaf een centraal koorboek. Het Latijn zal worden uitgevoerd op de wijze zoals dat toen gebruikelijk is geweest.

Studies van de uitspraak van het Latijn in landen buiten Italië is onderwerp van vele studies geweest. Beroemd is een uitspraak van Erasmus in een van zijn vele brieven, dat de uitspraak van het Latijn aan de hoven van Frankrijk en Engeland (immers de gezamenlijke diplomatieke taal) nauwelijks of niet verstaanbaar was.

Uitvoerenden

sorpaan: Bernadette Brand, Anneloes Coene, Renée Kartodirdjo, Monique Koop
alten / contra tenor: Relinde Janssen, Eelco Kooiker, Maarten Kuijpers, Wil Lensen, Koen van de Meerakker, Martijn Verbrugh
bas: Olard Derks, Kees Doevendans, Hans van de Ven

Instrumentaal
luit: David van Ooijen
virginaal: Eelco Kooiker
viola da gamba: Martijn Verbrugh, Bernadette Brand
blokfluit: Monique Koop, Arno Vugts

verteller: Bea Schoenmakers

Artistieke Leiding
Ludy Vrijdag

Concerten

Oktober 2011
vrijdag 7 - Sint Servatiuskerk in Boerdonk om 20:00u
zaterdag 8 - Oosterkerk in Hoorn: Oosterkerk om 20:15u
zondag 9 - Witte Kerkje in Terheijden om 15:30u
vrijdag 28 - Paduakerk in Eindhoven om 20:00u
zondag 30 - Kunstkerkje in Velp (bij Grave) om 14:30u

November 2011
vrijdag 11 - Vught: Lambertuskerk om 20:00u
zaterdag 12 - Oudenbosch: Kapel St. Louis, 15:00u
zondag 13 - Ottersum: Johannes de Doperkerk om 14:30u