De Passie van Profondamente

Ensemble Profondamente brengt een alternatief passieprogramma.

Passie zonder Bach!

De tijd voor Pasen wordt in Nederland gedomineerd door de passies van J.S. Bach. Er bestaat echter een prachtig alternatief. Intieme, verfijnde, poëtische muziek, eveneens bestemd voor de Stille Week: de drie Leçons de ténèbres van François Couperin.

Franse Passie!

De Leçons zijn een toonzetting van de aangrijpende Klaagliederen van Jeremia, waarin de profeet rouwt over de ondergang van Jeruzalem. De tekst kan gezien worden als een allegorie van het lijden van Jezus. Couperin bereikt met sobere middelen – 1 of 2 sopranen en basso continuo – een grote zeggingskracht. Kalligrafisch vloeiende melodische lijnen worden afgewisseld met subtiel gekleurde recitatieven om, aan het eind van elke Leçon te eindigen met het smekende refrein 'Jeruzalem, wendt u tot de Heer uw God'.

De Duisternis beleven

De drie Leçons de ténèbres van François Couperin zijn het hoofdbestanddeel van het programma dat Profondamente heeft samengesteld. Zij worden afgewisseld met een andere, typisch franse muziekvorm: de Tombeau, een hommage aan een overleden dierbare. Waar de Klaagliederen een zekere abstracte distantie hebben, is het verdriet in de Tombeaux persoonlijke en nabij.
De muziek zal in een eenvoudige vormgeving en enscenering worden uitgevoerd, die de contemplatieve concentratie van de muziek ondersteunt. Net als in de tijd van Couperin, wordt de duisternis (ténèbres) 'zichtbaar' gemaakt door aan het eind van elke lezing (leçon) een kaars te doven, zodat bij het wegsterven van de laatste klanken ook het licht verdwijnt.

Muziek

Tombeau pour M. de St Colombe – Marin Marais
1ere Leçon de ténèbres  – François Couperin
Tombeau sur la mort de M. Blancrocher – Johann Jacob Froberger
2ème Leçon de ténèbres  – François Couperin
Tombeau de Mesdemoiselles de Visée – Robert de Visée
3ème Leçon de ténèbres  – François Couperin

Musici

Renée Kartodirdjo – sopraan
Esther Kronenburg – sopraan
David van Ooijen – luit
Eelco Kooiker – clavecimbel en orgel
Martijn Verbrugh – viola da gamba

Enscenering

Oda Buijs

Concerten

1 maart 2015 - Het Kloosterhuis, Sambeek
29 maart 2015 - St Willibordkerk, Utrecht
3 april 2015 - Agnus Dei kerk, Waalre